Kategorier
Bostad

Miljötänk vid uppvärmning

Det finns idag flera olika valmöjligheter att värma upp huset. Allt beroende på vilka kriterier man har. Ska det vara billigt och bra för miljön? Då kanske värme från jorden skulle passa.

När Kent och Lisbeth köpte det nya huset insåg de redan innan att de måste byta värmekälla. Huset värmdes nämligen med el, något som de inte skulle ha råd med i det långa loppet. Dessutom ville de båda ha en värmekälla som kändes bra för miljön. De hade hört att flera grannar hade bergvärme och beslutade sig för att kontakta ett företag i Karlstad som hade fått fina lovord.

Ett vinnande koncept

Tack vare grannarna visste de att bergvärme gick att installera. De kontaktade företaget som skickade en representant för att diskutera installationen med paret. Han berättade att i första steget måste kommunen godkänna projektet. Sedan kunde de börja borra och installera bergvärmen.

Initialt skulle det givetvis kosta en del men genom att välja bergvärme skulle kostnaderna sjunka med runt 80% med detsamma. Något som Kent och Lisbeth tyckte lät helt fantastiskt. Dessutom var det ett enkelt sätt att värma upp då de inte behövde vare sig klyva ved, bära pelletssäckar eller fylla på i pelletsbrännaren. Pumpen sköter sig själv.

Kostnaderna blir lägre och man kan lägga pengarna på roligare saker som till exempel semester eller varför inte en pool. Dessutom höjer det värdet på huset. Om man mot förmodan skulle vilja sälja det en dag kan man få en bra slant för sin smarta investering i bergvärme.