Kategorier
El

Installera solceller på fritidshuset

Fasar du över elräkningen för fritidshuset? Se till att installera solceller där så kommer den att minska och du gör en insats för vår allmänna elproduktion.

Elpriserna skjuter i höjden. Vi uppmanas att spara energi på alla sätt som går. Skaffa värmepump. Häng upp tvätten att torka istället för att köra den i torktumlaren. Köp nyare och mer energisnål frys. Låt inte apparater stå på stand by. Dra ned på tiden i duschen. Tipsen är många.

Men hur gör man med fritidshuset då? Visst kan man byta frys även där, men ska man byta värmesystem från direktverkande el också? Tilläggsisolera? Byta fönster? Man vill ju ha lite värme på i huset även på vintern, annars far huset illa, så det går inte att komma undan en viss miniminivå av elanvändning.

Installera solceller och bli mikroproducent

Lösningen är förstås att skaffa solceller för fritidshus. När ni är i fritidshuset så blir ni i princip självförsörjande på el. När ni inte är där så kommer ni att kunna sälja el till den allmänna elmarknaden. Huset kommer att stå där och fungera som en elproducerande enhet. Ni blir mikroproducenter av el.

Det är heller inte svårt att sälja el. Det går med automatik när ni väl har skrivit avtal med elhandelsbolaget. När ni producerar mer än ni gör av med så går helt enkelt elen ut på nätet så att andra kan använda den. Det blir ett positivt tillskott på elfakturan. Mer energieffektivt och smidigt kan det knappast bli för fritidshuset.