Kategorier
El

Solceller för Lantbruk – grön energi

En lantbrukare tar hänsyn till vädrets makter. Och det gäller oavsett om det är tid att så eller skörda. Med solceller för lantbruk går det att skörda solel.

Som lantbrukare arbetar du i en grön sektor. Dit räknas både vegetabilisk och animalisk produktion. Att ha tillgång till säker och helst billig energi, är en nödvändighet för att driva lantbruk. Utmatning av foder till kor och grisar kräver elektricitet. Nyfödda griskultingar älskar värmelampor. Och dina mjölkmaskiner drivs med el.

Den som arbetar inom en grön sektor bör arbeta med miljövänliga energislag. Varför inte nyttja solens strålar? De kostar inget, men du måste givetvis ha en anläggning som fångar in dem. Solceller på dina ladugårdstak blir en perfekt lösning. Flera av taken ligger i rätt väderstreck och de är stora.

Solceller för lantbruk – hur fungerar det?

På dina ladugårdstak placeras solceller som kopplas ihop till solpaneler. I en solcell uppstår spänning mellan cellens fram- och baksida. Genom att koppla in en elkabel kommer ström att flöda fram och tillbaka och likström genereras. Med hjälp av växelriktare omvandlas likströmmen till växelström, som nu kan tas ut på samma sätt som el från det fasta elnätet.

Det finns en rad fördelar med att installera solceller för lantbruk. Ladugårdstak är stora och de skyms inte av skorsten eller träd. Oftast behövs det inget bygglov. Solpaneler producerar el när du som mest behöver elektricitet. Med stor sannolikhet kommer du vid vissa tillfällen att generera mer energi än vad du förbrukar. Då säljer du din överskottsel till ett elhandelsbolag.